Home » Product info » Fruit » a-e » Appels » Jonagold

Jonagold

Jonagold De ‘Jonagold’ is een in de Verenigde Staten gewonnen, kruising tussen de ‘Jonathan’ en de ‘Golden Delicious’, die snel aan populariteit wint. Het is een vaak zeer grote appel, met rode strepen of een blos op een gele onder grond. Het vruchtvlees is geelwit, stevig en sappig en heeft een plezierige, friszoete smaak. Het ras is zowel geschikt voor verse consumptie als voor verwerking. Aanvoer tussen oktober en april.


Jonagold (gestreept)


Een bekend voorbeeld uit deze groep is Jonagold Wilmuta. Deze heeft in het al­gemeen iets meer en ook een intensere rode blos dan standaard Jonagold. Ook komen minder rood tot nauwelijks roodgebloste sectoren voor (chimaeren). In jaren dat de blosvorming bij Jonagold in zijn algemeenheid gunstig verloopt kan bij deze mutant een hoog percentage fraai gebloste vruchten worden verkregen. Jonagold Wilmuta kan voor algemene teelt worden aanbevolen.


 


Jonagold (helderrood)


Tot deze groep behoren veel kleurmutanten van Jonagold, zoals:


Crowngold, Highwood, Jonabel, Jonakap, Schneica (Jonica) en King Jonagold. In het algemeen is de schilkleur van deze typen helderrood op een gele tot geel­groene ondergrond. Crowngold en Highwood vertonen kleine streepjes die ken­merkend zijn voor de kleur van standaard Jonagold. Deze beide typen zijn ondanks meer blos nog duidelijk als Jonagold te herkennen. De andere hierge­noemde typen zijn meer egaalrood geblost; de onderlinge verschillen zijn ge­ring. King Jonagold is meestal iets donkerder rood dan de andere typen. De mutanten uit deze groep zijn in het algemeen mooi en in voldoende mate geb­lost.


 


Jonagold (helder- tot donkerrood)


Tot deze groep worden (in alfabetische volgorde) onder andere gerekend de mu­tanten Decosta en Novajo. In het algemeen is de kleur van deze typen wat don­kerder rood dan die van de typen uit de vorige groep. De verschillen tussen de mutanten uit deze groep zijn van geringe praktische betekenis.


 


Jonagold Robein (helderrood)


Alle bekende raseigenschappen van de Jonagold zoals vruchtbaarheid, maat, smaak en hardheid zijn aanwezig, behalve dan dat het ras extreem vroeg kleurt en plukrijp is.
Jonagold 2000® Excel®


 


Jonagold (donkerrood)


Tot deze groep behoren onder andere (in alfabetische volgorde): Jomured, Jona­gored, Jonagored HR, Jonaveld, Martens en Rubinstar. De vruchten uit deze groep zijn zeer donkerrood geblost. Door vroeger te plukken kan de zeer donkere vruchtkleur enigszins worden voorkomen. Te vroege pluk kan echter leiden tot onvoldoende uitgerijpte dus kwalitatief minder goede vruchten, die ook tijdens de bewaring niet in kwaliteit zullen verbeteren. De verschillen tussen de hier genoemde mutanten zijn gering. Vanwege de zeer donkere vruchtkleur, waar­door zeker voor de consument nog nauwelijks sprake is van echte kenmerkende Jonagold.


 


Jonagored is mutant van Jonagold. Uit de Jonagored is de Jonagored Supra ontstaan met als handelsmerk  MORREN’s Jonagored Supra ®


 


Er zijn reeds honderd mutanten bekend van Jonagold in dertig jaar. ( 2003)