Kersen ( Prunus avium ) Rosaceae
Nederlands, Kersen (zoet )
Frans , Cerise
Duits , Kirsche , Süsskirsche
Engels , Cherry
Spaans , Cerezas
Italiaans, Ciliegie
Oorsprong en historie van de soort.
Wat geldt voor verscheidene, al eeuwenlang gecultiveerde leden van de familie van de roosachtige gaat ook op voor de kers: over herkomst en geschiedenis is vrijwel niets bekend. Er zijn in grote lijnen twee soorten kersen: de zoete kers ( Prunus avium) en de zure kers (P. cerasus), waarvan de morel het belangrijkste ras is. Beide stammen waarschijnlijk uit Zuid Oost-Europa en West-Azië; de zoete mogelijkerwijs uit de streek tussen Zwarte en Kaspische Zee, de zure uit het gebied tussen het Zwitserse hooggebergte en de Adriatische Zee. Maar vast staat deze herkomst allerminst. Zeker is , dat Grieken en Romeinen zich al met de teelt en de veredeling van de kers hebben beziggehouden en dat deze steenvrucht thans in nagenoeg alle gematigde klimaatgebieden wordt verbouwd. Europese kolonisten hebben de kersenteelt naar Amerika overgebracht.
De zoete kers is een ronde steenvrucht van circa 15 tot 35 mm in doorsnee met een steen van ± 6 mm. De kleur varieert, afhankelijk van het ras en loopt uiteen van zwart-purper, helderrood, geel met een rode blos tot oranjegeel. De kleur van de schil komt meestal overeen met de kleur van het vruchtvlees.
Opslag en bewaring
Opslag temperatuur tussen -1 en 0°C .Kersen bevriezen bij -1,8° C.
Bewaren bij een RV tussen 90% en 95%
Het gebruik van polyethyleen omverpakking bij koeling en transport, dient te worden verwijderd bij opslag buiten de koeling. Dit i.v.m. condensvorming
Kersen z.s.m. na de oogst terug koelen naar ca. 2° C
Zoete kersen zijn niet gevoelig voor LTB.
Kersen oogsten bij een brix van minimaal 14%
Sortering van Kersen in mm ø 20 – 24 – 26 – 28 – 30 – 32 enz.
Sortering in Canada: 8.5 Row = 32 mm +
9.0 Row = 30 mm +
9.5 Row = 28 mm +
10 Row = 26 mm +
Belangrijk voor de consument van verse kersen is, dat de steel nog aan de vrucht zit.
De steel moet heldergroen van kleur zijn .
Er zijn géén specifieke kwaliteitseisen voor kersen.
Voor kersen zijn de algemene kwaliteitsregels voor verse AGF producten van kracht.
Aanvoer periode en product regio.
Nederland : van eind mei tot eind september
Europa Zuid : april – augustus
Australië/Nieuw Zeeland : van september tot januari
Zuid Afrika : van oktober tot december
Zuid Amerika : november tot januari
Canada : augustus en september
Gebruik door consument.
Vers eten , jam ,sap ,als vulling in gebak en IJs
Voedingswaarde per 100 gram
Energie 54 kcal ( 228 kJ)
Water 84,9 g
Koolhydraten 12.0 g
Suikers 11.5 g
Vit. A 0.01 mg
Vit.B1 0.02 mg
Vit. B6 0.03 mg
Vit. C 5.0 mg
Kalium 240 mg
Calcium 10.0 mg
Fosfor 30.0 mg
IJzer 0.4 mg
Industriële verwerking.
Vruchten conserven , sap , Vlaaivulling , Kersen IJs ,
Rasbeschrijvingen
Hoewel de cijfers over het aantal uiteenlopen, mag worden aangenomen dat er momenteel zeker een 1800, duidelijk van elkaar te onderscheiden rassen zijn. Sinds 1995 zijn er meer dan 85 nieuwe rassen op de internationale markt bij gekomen waarvan er ook weer een tiental rassen inmiddels zijn verdwenen . Vaak gaat het dan om tegenvallende opbrengsten of toch gevoelig voor ziekten , beurtjaren enz.
Enkele bekende rassen in Nederland en België zijn o.a. : Kordia , Karina , Regina , Sunburst , Sweetheart Sumtare ,Samba , Korvik , Grace Star , Vanda ,Belisse, Merchant , Oktavia , Viola, Alma ,Burlat,, Summit, Sylvia, Rubin,Lapins ,Masdel,Skeena ,Poisdel, Schneider’s ,Hartland , Staccato en nog veel meer .
Uitgelicht de bijzondere Meikers
Een zeer oude kruising tussen zoete en zure kers , die al in de 17e eeuw is beschreven. In die beschrijving heet het ras nog, “Maaykers” d.w.z. kers uit de maaitijd. Het ras wordt dan ook niet in mei maar in juni geoogst. Het is een matig grote, helder tot donkerrode kers, sappig en met een friszure smaak en een sterk aroma. Een ras voor specialisten.
Bekende Import rassen zijn o.a. uit, Spanje :Tulare,Siete,Cristalina,Somerset 64-76.
uit Italië : Van, Ferrovia, Lapins, Sweet Heart. Samba, Marchiana .
Uit Turkije :Ziraat 0900, Sahili, Burlat, Karabodur