Over Dick

Wie is Dick Pijpers?

De website www.allesovergroentenenfruit.nl  is een initiatief van  Dick W. Pijpers(1945). Als zoon van een groentehandelaar kwam hij op 15- jarige leeftijd in het bedrijf van zijn ouders in Ede. Hij leerde het vak in de praktijk en door het volgen van diverse ondernemers-opleidingen,waaronder de Vakopleiding voor de Detailhandel in Aardappelen Groenten en Fruit. Een jaar na het overlijden van zijn vader in 1962 gaat hij op 18 jarige leeftijd als zelfstandig ondernemer verder in het ouderlijk bedrijf.

Na enige jaren van werken en het volgen van cursussen op het gebied van AGF en Marketing verhuisde hij in 1972 met zijn gezin naar het nieuwe land; in Emmeloord N.O.P. nam Dick een speciaalzaak in AGF aan de Lange Nering over .De zaak onderscheidde zich al snel door specialisatie in panklaar, exoten, fruitschalen, en veel delicatessen zoals wijnen en luxe conserven.

Op het gebied van fruitschalen en manden heeft Dick veel prijzen gewonnen met o.a. “The Golden Lighter”, de eerste prijs in het Nederlands Kampioenschap Fruitmanden en Schalen opmaken in 1977. In 1972 werd hij gevraagd om les te geven aan de Vakopleiding in AGF.(Vakopleiding voor de Detailhandel in Aardappelen Groenten en Fruit)  In dezelfde periode volgde hij een opleiding in Amsterdam waar hij zijn lesbevoegdheid haalde.

In 1981 werd Dick gevraagd te komen werken als docent Warenkennis en Commerciële vorming aan de Christelijke Ondernemers Scholen ( COS) met de afd. LDS/MDS in Apeldoorn. Naast het fulltime lesgeven aan de dagschool gingen de werkzaamheden bij de  avondopleiding gewoon door. Met vaste cursusplaatsen als Apeldoorn – Arnhem – Zwolle – Leeuwarden met soms een uitstapje naar Groningen – Drachten en Hengelo. Veel aspirant groentenmannen en vrouwen hebben les van hem gehad.

Naast de reguliere cursussen verzorgde hij ook nog workshops “Fruitmanden en Showstukken Maken”. Ook heeft hij veel idividuele en groeps-trainingen gegeven over bijzondere soorten groenten en fruitsoorten aan collega’s en consumenten. Dick heeft opleidingen verzorgd voor verschillende AGF- importeurs, AGF- snijbedrijven en supermarktorganisaties.

Al deze werkzaamheden bleven niet onopgemerkt. In 1984 kwam het verzoek van een uitgever om een boek te maken over exotische vruchten. Een jaar later kwam de eerste druk van “Fruit uit alle windstreken” op de markt. In samenwerking  met redacteur Jac. G. Constant en fotograaf Kees Jansen is  een kleurrijke en smaakvolle gids  tot stand gekomen. De derde druk verscheen in 1992, met ISBN nr. 90 274 2992 8 Uitgeverij Het Spectrum, Utrecht

De engelse vertaling van “Fruit uit alle windstreken” verscheen in 1986 bij Admiral Books London UK. Met de titel “The complete book of Fruit” ISBN nr. 1 8517 1049 3. In Italie verscheen in 1988 “Fruit uit alle windstreken” onder de titel “Tutti Frutt “. Bij uitgeverij Anthropos in Rome.

Voor de Vakopleiding AGF heeft Dick veel lesmateriaal geschrevenmet titels als: Product en Branche kennis AGF , Klantvriendelijk verkopen, Hygiëne in de AGF winkel, Fruitmanden maken, Medewerker snijbedrijf .

Zijn privé-verzameling boeken over AGF mag bijzonder genoemd worden.Op veel verschillende terreinen binnen de sector AGF heeft Dick Pijpers zijn kennis kunnen aanwenden. In 2006 is Dick met pré-pensioen gegaan bij het dagonderwijs, maar nog steeds werkzaam binnen de AGF-sector. Hij geeft trainingen aan keurmeesters en fruitexpert, creatieve workshops en lezingen over AGF en het verkopen van AGF .Importeurs en exporteurs maken met enige regelmatig gebruik van zijn kennis .

Als kroon op zijn werk heeft hij zich tot doel gesteld alle beschikbare kennis over groenten en fruit op deze website te zetten.