Abate Fetel
Abate Fetel Zeer grote, lange en vaak wat bonkige peer, Frans van oorsprong maar inmiddels op grote schaal ook aangeplant in Italië en Zuid-Afrika. Het vruchtvlees is sappig en zeer zoet. Aanvoertijden: september tot februari (uit Europa) en april tot juni (Zuid-Afrika).
Beurré Alexander Lucas
Een matig smakende lichtgroene handpeer.
Vrij groot van vorm, mooi gelijkvormig, breed bij de kelk, bij de steel afgeknot.
Kleur is lichtgroen, bij rijpheid heldergeel, is overdekt met roeststippen en soms roestig rond de steel.
Vruchtvlees is wit, vrij droog, grofkorrelig, zoet en weinig aroma.
Aanvoertijd : Vanuit de koelcel van november tot half februari.
Houdbaarheid: De Peer is gevoelig voor beschadigingen rond het klokhuis (laddervormige holten) en buikziek.
Bijzonderheden
Als handpeer is het niet een van de beste wat smaak betreft.
Beurré Hardy
Een tamelijk grote, roestbruine handpeer van Franse afkomst; waarschijnlijk de bekendste van de verschillende Beurré types (‘Beurré’ van het Franse beurre = boter). De schil is stevig, het vruchtvlees echter zacht, sappig en smeltend zoet. De ‘Beurré Hardy’, die van februari tot maart (Zuid-Afrika) en van september tot half november (Europa, Verenigde Staten) wordt aangevoerd, is slechts korte tijd houdbaar.
Een Herfstpeer met een goede eetkwaliteit. Door de korte houdbaarheid, de relatief grote produktie en de geringe mogelijkheid tot aanvoerspreiding ligt het prijspeil van dit ras nogal eens op een (te) laag niveau.
Bonne Louise d’Avranches
Een middelgrote fijne dessertpeer met een wat rinzige smaak.
Vorm is middelgroot, langwerpig, egaal van vorm en iets afgeknot bij de steel.
Kleur overwegend groen, later groengeel, bedekt met roestvlekjes en aan de zonzijde een bruinrode en soms paarsrode blos.
Vruchtvleesis wit, saprijk, smeltend en iets rinzig met een bijzonder fijn aroma.
Aanvoertijd tussen oktober en begin november.
Houdbaarheid tot begin november in de koelcel.
Bijzonderheden: De kleinere sorteringen zijn doorgaans minder goed van smaak en wrang.
Mede door de enigszins rinzige smaak een geliefde dessertpeer.
De belangstelling voor dit ras neemt nog steeds af.
Brederode
Een tamelijk grote, regelmatig gevormde en bijna appelvormige stoofpeer van Nederlandse herkomst. Er zijn twee typen:een zoete en een rinse; de laatste vraagt bij het stoven wat meer suiker. Het vrucht vlees kleurt tijdens het koken mooi rood. Aanvoer tussen november en eind april.
Deze stoofpeer is van goede kwaliteit en kookt uitstekend rood.
Voor klasse Extra en klasse I is de minimummaat 55 en 50 mm Ø.
De zure Brederode lijkt wat uiterlijk betreft zeer sterk op de stoofpeer Saint Remy, de smaak is iets rins en vraagt veel suiker.
Cascade®
Lombacad (Cascade®)
Een donkerrood tot paars gekleurde tamelijk goed smakende handpeer.
Onregelmatig hoekig van vorm, als Doyenné du Comice.
Kleur:Donkerrood tot paars.
Vruchtvlees:Wit-crème met een goede smaak.
Aanvoertijd:Eind september tot maart.
Houdbaarheid: Bij 1 °C plm. 6 maanden.
Clapp’s Favourite
Een mooie saprijke handpeer die slechts korte tijd verkrijgbaar is.
Vrij groot, mooi peervormig, naar de steel tamelijk spits toelopend,
gelijkmatig van vorm met een dikke steel.
Lichtgroen/geel van kleur, heeft aan de zonzijde iets gestreepte blos.
Wit, saprijk, zoet vruchtvlees met weinig aroma en een flauwe smaak.
De houdbaarheid is matig: is spoedig beurs.
Beperkt houdbaar en bij volle rijpheid erg gevoelig voor transportschade.
Dit ras wordt ook geïmporteerd uit Italië en Frankrijk van goede kwaliteit.
De gangbare sortering is die van 55–60 mm Ø.
De ‘Clapp’s Favourite’, genoemd naar de Amerikaanse kweker T. Clapp, is slechts korte tijd houdbaar; ze heeft snel last van buikziekte (rotting van binnenuit). Aanvoer tussen juli en september.
Concorde
Een sterk op Conference lijkende Bewaarpeer, waarmee in ons land nog weinig ervaring is op gedaan.
Een kruising van Doyenné du Comice met Conference.
Vorm;Tamelijk groot, regelmatige slanke vruchtvorm.
Kleur;Groen, later groengeel met enige tot matig veel brons.
Vruchtvlees;Zacht en sappig, soms iets korrelig, met een goede smaak.
Aanvoertijd;Oktober-mei.
Houdbaarheid
Het bewaaronderzoek naar Concorde is in Nederland nog maar pas gestart.
Uit Engels onderzoek is gebleken dat er weinig bewaarproblemen zijn in gekoelde bewaring.
De vruchten konden tot eind april bij –1 °C worden bewaard.
Bijzonderheden
Tot nu toe geen opvallende vatbaarheid of gevoeligheid geconstateerd.
Condo
Een nieuw handperenras met een goede smaak.
Een kruising van Conference met Doyenné du Comice.
Vorm:Vrij groot, naar de kelk breedbuikig en naar de steel langgerekt.
Kleur:Groen, bij rijpheid groengeel met roeststippen.
Vruchtvlees:Wit, zeer sappig, zoet, niet geschikt voor verwerking.
Aanvoertijd:Half september-februari.
Houdbaarheid:De houdbaarheid is afwisselend matig tot goed.
Bijzonderheden
Dit nieuwe ras heeft een goede smaak.
Na bewaring is dit ras echter zeer kort houdbaar, terwijl de smaak snel terugloopt.
De bewaarmogelijkheden zijn wisselend goed tot matig.
Condo is gevoelig voor schilbeschadigingen door ruwe behandeling.
Conference
Een van oorsprong Engelse handpeer van herfst en winter die door de goede bewaarmogelijkheden tot in juni aan de markt is. De vrucht is lang en slank en geelbruin van kleur, met soms enige roestvorming. Het vruchtvlees is heel licht oranje, sappig en zoet; de schil is tamelijk hard. De ‘Conference’ is alleen geschikt voor verse consumptie. Aanvoertijd: tussen september en juni.
De hoge opbrengst en het gemak waarmee dit ras kan worden geteeld en bewaard hebben Conference tot het meest geteelde ras in ons land gemaakt. Kan goed gekoeld worden en rijpt ook na CA-bewaring goed na. Blijft na bewaring redelijk goed op smaak.
Bij deze zeer goede handpeer komt parthenocarpie (= zaadloosheid) veelvuldig voor, de peer is dan minder buikig.
Doyenné du Comice
Een van de fijnste handperen. De vrucht is groot, breed en onregelmatig van vorm; de schil is dun en teer en groen tot geelbruin van kleur, soms met een blos. Het vruchtvlees is zeer sappig, smeltend zoet en aromatisch en alleen geschikt voor verse consumptie. Aanvoertijden:begin oktober tot eind januari (Europa) en mei tot juli (Zuid-Afrika).
Tot begin januari is Doyenné du Comice niet erg gevoelig voor bewaarafwijkingen. Daarna neemt de kans op inwendige bruinverkleuring toe. In de koelcel is Doyenné du Comice houdbaar tot begin januari. De bewaartemperatuur moet tussen –0,5 en 0 °C gehouden worden. Deze zeer fijne, hooggewaardeerde handpeer is na bewaring gevoelig voor beschadiging en voor ruwe behandeling.
De smaak loopt tijdens de bewaring snel terug.
Dr. Jules Guyot
Een tamelijk vroege handpeer, vooral geteeld in Frankrijk en Italië en tussen augustus en half september aan de markt. Het is een niet al te grote, langwerpige peer die vaak nogal onregelmatig van vorm is. De schil is lichtgroen tot geel, met een lichte rode blos. Het vruchtvlees is wit en sappig en enigszins korrelig; rondom het klokhuis bevinden zich vaak wat harde steencellen. De smaak is zoet, met een enigszins kruidige muskussmaak.
Gieser Wildeman
Tamelijk kleine, bruingele stoofpeer met veel roest op de schil, in lengte variërend van 3 tot 7 cm. Het vruchtvlees is tamelijk zacht en korrelig en kleurt bij het koken rood. De ‘Gieser Wildeman’ is een van oorsprong Nederlandse peer, die tussen half oktober en eind februari te koop is.
Een van de beste roodkokende stoofperen. Een door de consument goed gewaardeerde stoofpeer.
Jowil® = Dolacomi
Vorm;;De vruchten lijken wat op de Doyenné du Comice, maar zijn gladder van schil.
Kleur;;Bronskleurig, aan de zonzijde een roodkleurige blos.
Vruchtvlees;;De Dolacomi heeft een goede eetkwaliteit, er zijn overeenkomsten met de Doyenné du Comice.
Aanvoertijd;;Vanaf eind september tot maart.
Houdbaarheid;In de detailhandel is deze heerlijke Peer 12 tot 14 dagen goed te bewaren.
Bijzonderheden
De Dolacomi heeft een tamelijk korte, stevige vruchtsteel, veelal onder een hoek ingeplant,
soms haaks. Verder lijkt de vruchtvorm veel op de Doyenné du Comice. De Dolacomi is
een kruising tussen Doyenné du Comice en de Laxton’s Superb (er is ook een Appel met
deze naam) ontstaan in 1974 in het Engelse John Innes Institute in Norwich.
Karmozijn
Vorm:Middelmatig groot, stomp tot bolvormig, de kelkzijde is buikig. Vruchten kunnen zeer
zwaar worden ca. 800 g.
Kleur: Grauwgroene ruwe schil, met bruin rode vlekken aan de zonzijde paars van kleur.
Vruchtvlees: Het vruchtvlees is paarsrood gevlekt van kleur.
Aanvoertijd: Van november tot maart.
Houdbaarheid: In de detailhandel 2 tot 3 weken
Bijzonderheid
De Karmozijn is gekweekt door Ing.P. de Sonnaville te Winssen, Nederland. Door de
bloesem van de Conference te bestuiven met het stuifmeel van de Bloedpeer ontstond
een grove buikige handpeer. Deze handpeer werd bestoven met het stuifmeel van de
Kreeftspeer (stoofpeer). Uit de diverse nakomelingen werd de Karmozijn gekozen.
De peer heeft een wat rinse smaak, is in 10 tot 15 minuten gaar en helderrood van kleur.
Geschikt voor de verwerking tot perenmoes en perenjam.
Een stoofpeer voor de echte Groentenspecialist.
Légipont = Fondante de Charneux
Vorm: Middelgroot, naar de kelk breed, buikig, een naar de steel spits toelopende hals, gelijkmatig van vorm.
Kleur: Groen, later geelgroen, heeft aan de zonzijde een lichte blos, de schil is glad.
Vruchtvlees: Wit, saprijk, zoet, smeltend, de smaak is redelijk in wezen iets te flauwzoet, ongeschikt voor verwerking.
Aanvoertijd: Oktober-november.
Houdbaarheid: Wordt in de koelcel tot eind november bewaard.
Bijzonderheden:
De smaak loopt bij lange bewaring terug.
Import uit België, oktober-november.
De belangstelling voor dit ras neemt sterk af.
Morettini
De ‘Morettini’ (of ‘Moretti’) is een van oorsprong Italiaanse zomerpeer, die vooral geteeld wordt in Italië, Frankrijk en Zuid- Duitsland. De tamelijk grote vruchten zijn geelgroen van kleur, met een prachtige rode blos. Het vruchtvlees van deze vroeg aangevoerde handpeer is geelwit, sappig en smakelijk. Aanvoer tussen juli en half september.
Packham’s Triumph
Een van oorsprong Australische peer, die thans o.a. wordt geteeld in Italië, Frankrijk, Zuid-Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. Een grote, wat bonkige handpeer met een groene schil die bij volledige rijpheid verkleurt tot geel. Het vruchtvlees is sappig en heeft een smakelijk aroma , met soms wat steencellen rondom het klokhuis. ‘Packham’s Triumph’ is ook heel geschikt om te verwerken. Aanvoer van november tot augustus.
Passe Crassane
Een van oorsprong Franse handpeer van zeer goede kwaliteit, thans ook geteeld in Italië. Het is een grote, brede vrucht met een groenbruine, later tot geelbruin verkleurende schil. Het vruchtvlees is zoet met een frisse nasmaak; het is sappig maar bevat soms wat steencellen rondom het klokhuis. Aanvoertijden vanaf half september tot begin maart.
Van deze import-peer is vaak de steel ’gelakt’.
Peradel® = Delbuena
De Delbuena is afkomstig van de Franse fruitkweker Delbard die in 1990 deze
Peren commercieel op de markt bracht. Voor teelt onder de Nederlandse
omstandigheden is nog niet veel informatie beschikbaar.
Het lijkt een goede aanwinst in het perenassortiment.
Vorm; Vruchtgrootte soms breder dan hoog, goed uitgegroeide exemplaren zijn wat langer. Een stevige gedrongen vrucht.
Kleur; Bronsbruin, soms wat grauw, op groene ondergrond, die bij rijpheid geel doorkleurt.
Vruchtvlees; Smakelijk.
Aanvoertijd; Oktober tot maart.
Houdbaarheid; In de detailhandel 12 tot 16 dagen.
Pitmaston Duchess
Een grote, langwerpige handpeer met een uitzonderlijk rinse smaak.
Groot van vorm, langwerpig, vrij regelmatig gevormd en breed.
Kleur groen, later geel, met een roestkraag rond de steel, deze gaat over in roestvlekjes.
Vruchtvlees is wit, saprijk, smeltend, rins en soms een voor een peer erg zure smaak.
Aanvoertijd vanaf half september-oktober.
Houdbaarheid is matig, gevoelig voor neusrot.
Bijzonderheden
Is ook bekend onder de naam Williams Duchess.
Te vroeg geplukte vruchten zijn wrang van smaak.
Een matige handpeer. De belangstelling voor dit ras neemt sterk af.
Saint Rémy
De ‘Saint Rémy’, een Franse stoofpeer uit de 18de eeuw, wordt thans verbouwd in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Het is een dikbuikige tot tolvormige vrucht met lichte ribbels rondom de kelk. De schil is groen van kleur, soms enigszins geblost. Het witte vruchtvlees kleurt bij het koken lichtrood. De aanvoer vindt plaats tussen begin oktober en eind april.
Behoort tot de betere lichtrood kokende stoofperen.
Een van de betere stoofperen, die lichtrood wordt bij het koken.
Is gevoelig voor neus- en steelrot.
In de koelcel tot eind maart houdbaar bij –1 tot –2 °C, kan ook in de CA-cel worden bewaard waarbij het CO2-gehalte wat hoger mag zijn dan 1%. Is na bewaring zeer gevoelig voor bruin- tot zwartverkleuring van de vruchtschil. In ieder geval met de hand overleggen en geen natte vruchten sorteren. Bij late pluk, gecombineerd met twee toepassingen van een late-valmiddel, zijn de vruchten na bewaring weinig gevoelig voor bruin- tot zwartverkleuring van de vruchtschil.
Supertrévoux
Supertrévoux Een in Nederland gewonnen handpeer die echter niet geschikt is voorverwerking. Het is een grote, stompe peer, met een bruinrode blos op een gele ondergrond. Ze is vanaf de tweede helft van augustus kort op de markt en is, door de vatbaarheid voor buikziekte, slechts kort houdbaar. De smaak van het vruchtvlees is fris zoet, tenzij de peer—wat voorkomt — te vroeg is geoogst.
Dit ras rijpt bij warm weer snel na.
Er komen nogal eens zaadloze vruchten voor.
De vlezige kelkblaadjes zijn vaak rood van kleur.
Een peer die matig van kwaliteit is.
De gangbare sortering is die met een dwarsdoorsnede van circa 65 mm.
Dit ras is een mutant van de Précose de Trévoux; dit moederras is kleiner met dezelfde eigenschappen.
Triomphe de Vienne
De‘Triomphe de Vienne’, van Franse herkomst, wordt momenteel vooral geteeld in Frankrijk, België, Duitsland en Nederland. Het is een vaak zeer grote (tot 500 g), regelmatig gevormde peer met een groene tot brons kleurige schil. Vruchten zonder pit (parthenocarpisch), ontstaan door behandeling van de bloesems met gibberella zuur ,het plantenhormoon GA-3, zijn slanker en kleiner. Het vruchtvlees is sappig en zoet, maar niet geschikt voor verwerking. De aanvoer vindt vooral plaats in september en oktober.
Verdi
Handpeer.
Vorm: Zit tussen Bonne Louise d’Avranches en Doyenné du Comice in. Een tamelijk lange peer die breder/buikiger is dan bijv. de Bonne Louise d’Avranches.
Kleur: Groen glanzende schil met aan de zonzijde een rood tot roodbruine blos.
Vruchtvlees: Het vruchtvlees is zeer sappig met een iets rinzig aroma.
Aanvoertijd: Vanaf eind september tot februari.
Houdbaarheid
De Verdi heeft een uitstalleven bij de detailhandel van ca. een week.
Bijzonderheden
De Verdi is ontstaan uit de kruising van Bonne Louise d’Avranches X Doyenné du Comice, ontstaan in 1966. Uit enkele honderden zaailingen van deze kruising werd er een geselecteerd
die voldoende goede eigenschappen combineerde. Na verdere beproeving op het toenmalige
IVT werd het nieuwe ras in 1994 uitgegeven voor commerciële teelt. De vruchten zijn uniform en hebben een goede maat, gemiddeld 180 tot 200 gram. Het is een fijne peer, geschikt voor de speciaalzaak.
Winterjan
Een vrij kleine, harde en ronde roodkokende stoofpeer die probleemloos kan worden bewaard.
Vorm:Vrij klein, bijna rond en gelijkmatig van vorm.
Kleur:Hardgroen met veel roest, bij rijpheid geelgroen.
Vruchtvlees: Wit, hard en korrelig.
Aanvoertijd: Oktober-februari.
Houdbaarheid: Goed, gewoon in bewaarplaatsen.
Bijzonderheden
Deze kleine, op een kievitsei lijkende stoofpeer, wordt ook verhandeld onder de naam:
Kleipeer, Mandjespeer, Weldrager en Steenjut.
Winterjan is pas goed eetrijp vanaf begin december.
Winterrietpeer
Stoofpeer van uitstekende kwaliteit en grootte die door de handel om onbekende redenen
niet voldoende wordt gewaardeerd.
Vorm: Groot, langgerekt en vrij regelmatig van vorm.
Kleur: Roestig bruin op een groengele ondergrond waarin grijze stippen.
Vruchtvlees: Vast, wit en korrelig.
Aanvoertijd: Van oktober tot februari.
Houdbaarheid: Is erg gevoelig voor inwendige bruinverkleuring, L.T.B. en slap.
Bijzonderheden
Deze goede, roodkokende stoofpeer verdient meer aandacht.