Kruiden

Wat is een Kruid?

Veel mensen denken dat het een speciaal soort plant is, waar delen van gebruikt worden om aan een gerecht een bepaald aroma te geven of het reeds aanwezige aroma te versterken.
De term ‘Kruid’ omvat veel meer planten, want overeenkomstig de botanische definitie, zijn alle plantensoorten met een niet-houtige stengel Kruiden.
Onder ‘Kruiden’ verstaan wij alle kruidachtige en houtachtige planten die ei­genschappen bezitten die voor de mens culinaire, cosmetische of medicinale betekenis hebben.
Verse Tuinkruiden gebruikt men niet direct als groente. Men voegt ze aan groen­te toe om daar een extra smaak mee te combineren. Het gaat bij verse Kruiden allereerst om het aroma. De Kruiden bevatten veel vitamine A en C.
De overgang tussen Groenten en Kruiden is net zo vaag als die grens tussen Kruiden en Specerijen.
In de literatuur is het onderscheid gemaakt door te stellen dat indien het aroma­tische deel van de plant gedroogd wordt en verwerkt, spreken we van Spece­rijen.
Een andere definitie die we tegenkwamen is: Specerijen zijn afkomstig uit de tropen, en zijn alleen gedroogd beschikbaar. Welke u het meest aanspreekt? Dat zal voor de klant niets uitmaken wanneer wij de scheiding niet al te strak aan­houden.
Het aantal Kruiden wat in de keuken gebruikt wordt, groeit ieder jaar. Soms dankzij de import bijv. uit België en Israël, maar ook doordat steeds meer telers deze lucratieve markt betreden. Daarnaast is er duidelijk een trend in de Horeca om meer met verse Kruiden en Specerijen te werken.
Het aanbod vindt plaats in bosjes, soms afzonderlijk verpakt in folie of cello­faan, maar ook in potjes of als de gehele plant. Het is duidelijk dat hierdoor de houdbaarheid wordt verlengd.
Let bij aankoop op:
versheid, fris blad en bladstelen. Niet aangetast door ziekte en/of gebreken.
Het zachte bladmoes is gevoelig voor smet.
De houdbaarheid van Kruiden is sterk afhankelijk van de bewaaromstandighe­den. Gekoeld op ca. 4°C bij een R.V. 85% geeft het beste resultaat.
Kiemen en Cressen:
Kiemen en cressen zijn niet meer weg te denken in het assortiment van de AGF specialist. Voor enkele soorten is een keuze gemaakt om deze in te delen bij “Groenten” de meeste van deze producten zijn ingedeeld bij de kruiden.
Specerijen, worden soms bij de groenten,en soms bij de kruiden ingedeeld.Een voorbeeld is de verse Gember.Deze wortel van de gemberplant kan bij alle groepen ingedeeld worden n.l: bij Groenten,Kruiden of bij de Specerijen. Voor uw en ons gemak,plaatsen we alle specerijen onder de kolom kruiden.